W dniach 07 – 12 czerwca Agencja Power Sp. z o.o. miała przyjemność zorganizować wyjazd dla pracowników firmy Ceva Animal Health Polska Sp. z o.o. do Portugalii. Podczas 6 dniowego pobytu uczestnicy mieli okazję poznać najważniejsze zabytki Lizbony oraz spędzić czas na atlantyckiej wyspie Maderze.
Podczas pierwszych 2 dni pobytu w Lizbonie grupa wraz z polskojęzycznym przewodnikiem zwiedziła m.in: Dzielice Belem (Klasztor Hieronimitów, Pomnik Odkrywców i Torre de Belém), zabytkowe centrum miasta (Zamek św. Jerzego, Katedre Sé, Plac Comercio, Plac Rosso), Alfamę z jej urokliwymi uliczkami oraz dzielnice Expo wraz z Oceanarium. Podczas zwiedzania została również zaplanowana przerwa kawowa w słynnej kawiarni „Pastéis de Belém” oraz lunch w restauracji „Leo do Ouro” z menu złożonych w regionalnych półmisków grillowanych ryb i mięs.
Incentive Lizbona i Madera – Incentive Portugalia
Kolejne 4 dni grupa spędziła na Maderze. Uczestnicy zostali zakwaterowani w hotelu Golden Residance ****, z którego pokoi i basenu rozpościerał się widok na Cabo Girão, prawie 600 metrowy klif.
Na wyspie dla grupy zostały zorganizowane atrakcje:
- całodniowa wyprawa samochodami terenowymi, z polskojęzycznymi przewodnikami, podczas której uczestnicy mieli okazję zobaczyć m.in. punkt widokowy na szczycie Pico Arieiro 1 818 m. n.p.m., wpisane na listę UNECSO lasy wawrzynowe, Lewady – tradycyjne systemy nawadniające, najdalej wysunięty na wschód przylądek Św. Wawrzyńca oraz proces tworzenia i degustacja Ponchy – tradycyjnego alkoholu na bazie z trzciny cukrowej,
- rejs katamaranem z porty w Funchal wzdłuż wybrzeża połączony z obserwacją delfinów i wielorybów oraz open bar’em dla grupy,
- regionalna kolacja w restauracji „O Regional” położonej na Starym Mieście w Funchal oraz spacer jedną z najstarszych ulic na Maderze, Rua Santa Maria. Podczas kolacji, jako główne dane został podany filet z czarnego pałasza z bananem. Pałasz atlantycki to drapieżnik z oceanicznych głębin zamieszkujący włącznie wody wokół Madery oraz Japonii. Ryba podobna do węgorza, ale uzyskuje aż do 1,5 metra długości! Jest chlubą Madery. Popisowe danie to właśnie pałasz podawany z pieczonym bananem,
- lunch w restauracji „Doca do Cavacas” położonej nad samym oceanem z menu złożonego z lokalnych owoców morza (ryb, ostryg, sercówek, krewetek, ikry pałasza itp.),
- uroczystą kolację pożegnalną „A Seta” z tradycyjnymi występami artystycznymi.
Programy zostały ułożone tak aby zapewnić ciekawe atrakcje dla uczestników , jak również został przewidziany czas wolny dla grupy – relaks, zakup pamiątek, korzystane z infrastruktury hotelowej (basen, sauny). Podczas wyjazdu uczestnicy mieli okazje poznać zarówno stolicę kraju Lizbonę z jej najciekawszymi atrakcjami jak i wiecznie zieloną wyspę Maderę.
Na szczególną uwagę w programie zasługują również regionalne restauracje, w których grupa miała okazję spróbować lokalnych specjałów (ryby, owoce morza). Całość wyjazdu dostarczyła niezapomnianych wrażeń, co potwierdzają pozytywne komentarze uczestników.