Zapraszamy państwa do odkrycia z nami tajników kuchni chińskiej oraz zobaczenia jednej z najwspanialszej budowli w historii ludzkości – Wielkiego Muru. Dodatkowo zaplanowaliśmy zwiedzanie stolicy Chin, Pekinu wraz z jego najwspanialszymi atrakcjami oraz lekcje Tai Chi w słynnej Świątyni Nieba.
Poniżej prezentujemy przykładowy 5 dniowy program pobytu:
Dzień 1 – Przylot do Pekinu,
Po przylocie zakwaterowanie w hotelu **** lub ***** i czas na odpoczynek i aklimatyzacje. Wieczorem pierwsze spotkanie z kuchnią orientalną w lokalnej restauracji. Skoro jesteśmy w Pekinie, podczas kolacji powitalnej nie może zabraknąć na stole kaczki po pekińsku, najsłynniejszego pekińskiego smakołyku, przyrządzanego w tradycyjny sposób.
Dzień 2 – Chinese Cooking Class & City Tour
Gotowanie jest integralną częścią kultury chińskiej. Bez względu na to czy ktoś jest entuzjastą gotowania, czy nie, biorąc udział w naszych zajęciach kulinarnych przybliży sobie zwyczaje i kulturę kraju. Nasze zajęcia mają na celu przedstawić prawdziwą i wyjątkową sztukę kulinarną od podstaw, dlatego zajęcia podzielone są na dwie części. Pierwsza to zwiedzanie lokalnego bazaru wraz z zakupami odpowiednich składników. Podczas wizyty na bazarze z przewodnikiem dowiemy się wszystkiego o przeprawach i składnikach kuchni chińskiej oraz samodzielnie wybierzemy składniki do naszych zajęć kulinarnych. Gwarantuje to autentyczność przeżyć oraz możliwość poznania wszystkich tajników kuchni regionalnej. Następnie po owocnych zakupach nastąpi druga część programu, czyli nauka przygotowywania jednej z tradycyjnych potraw azjatyckich – chińskich klusek (pierogów). Chiński kluska jest jednym z najważniejszych potraw w chiński Nowy Rok, gdzie jest symbolem bogactwa i pomyślności. Dzięki radą doświadczonej gospodyni dowiemy się, jak sprawić, by chińskie pierogi od początku do końca były przygotowane w tradycyjny sposób i spakowały wyśmienicie. Zajęcia odbywają się na dziedzińcu Siheyuan, czyli tradycyjnego domostwa chińskiego. Po zakończeniu zajęć lunch w Siheyuan składający się m.in. z potraw przyrządzanych podczas zajęć kulinarnych. W godzinach popołudniowych odwiedzimy Plac Tiananmen, na którym miało miejsce wiele ważnych wydarzeń historycznych a obecnie stanowi od główny plac podczas różnych świąt i festiwali. Następnie spacer po placu do Golden Water Bridge oraz zwiedzanie carskiego pałacu w Zakazanym Mieście.
Dzień 3 – Lekcje Tai Chi w Świątyni Nieba, wizyta w Pałacu Letnim oraz pokazy Flying Acrobatic Show.
Tai Chi to słynna chińska sztuka walki połączona z elementami medytacji. Dzięki ćwiczeniom dostosowanym do wieku i kondycji grupy, każdy uczestnik będzie mógł zakosztować niesamowitych przeżyć związanych z ćwiczeniami. Tai Chi ma udowodnione korzyści zdrowotne oraz praktykowany jest jako szkolenie z samoobrony.
Po godzinnej lekcji Tai Chi odwiedzimy Świątynię Nieba. 267-hektarowy kompleks słynie jako oaza spokoju i jest miejscem konfucjańskiej medytacji. Lunch odbędzie się w lokalnej restauracji, a po południu odwiedzimy Pałac Letni.
Pałac Lato to największym i najlepiej zachowanym królewski park w Chinach z unikalnymi formacjami krajobrazowymi chińskiej sztuki ogrodnictwa. Kolacja w restauracji zlokalizowanej na terenie parku wśród niesamowitej flory wschodnio azjatyckiej. Po kolacje pokaz akrobatyczny Flying Acrobatic Show. Ten barwny spektakl obfituje w ekstremalne akrobacje i niezapomniane wrażenia. Podczas występów przedstawiana jest historia Chin wraz z dorobkiem kulturalnym od czasów starożytnych po dzień dzisiejszy.
Dzień 4 – Wielki Mur Chiński
Czwartego dnia odbędziemy podróż do jednej z największej atrakcji nie tylko w Chinach ale i na całym świecie. Wielki Mur to najwybitniejsze dzieło architektoniczne w historii Chin. Obszar Mutianyu, do którego się udamy jest dużo mniej turystyczny niż Badaling dzięki temu będziemy mogli podziwiać tą wspaniałą atrakcję w bardziej komfortowych warunkach. Po lunchu w okolicach Wielkiego Muru powrót do miasta i czas wolny na relaks i zakup pamiątek aby do Polski nie wracać z pustymi rękami. Pożegnalna kolacja zorganizowana będzie w tradycyjnej mongolskiej restauracji.
Dzień 5 – Time to say good bay
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i przelot do Polski.