Czasem drobne niuanse słowne mają ogromne znaczenie przy interpretacji oraz stosowaniu prawa podatkowego. Niezbyt ścisłe określenie w przepisach definicji lub wskazanie na pewnego rodzaju zjawisko, wpływa na rozliczenie podatkowe określonych czynności.
W przypadku odliczenia VAT od zakupionych usług związanych z przygotowaniem posiłków sprawa jest prosta. Ustawa wyraźnie wskazuje, że zakaz odliczania podatku dotyczy gastronomii. Katering natomiast nie został wyszczególniony. Nie powinno być żadnych wątpliwości, że serwowanie posiłków w lokalu klienta lub organizacja przyjęć jest oddzielną usługą od gastronomii. Żeby nie było wątpliwości można sięgnąć do PKWiU, która wyróżnia te dwie czynności w oddzielnych ugrupowaniach. Na całe szczęście nie ma tu pola do popisu dla karkołomnych wykładni przepisów. Ale jest możliwość interpretacji dotyczącej odliczenia VAT od konsumpcji alkoholu związanego z korzystaniem z kateringu. Oczywiście pod warunkiem, że nie stanowi to gastronomii, a na fakturze wykazana zostanie całość usługi. I to może stanowić powód do polemiki z organami podatkowymi.
Bogdan Świąder
doradca podatkowy, prawnik
źródło: e-doradca.pl